
Recept: |
|
15 dl | fullkornsvetemjöl (spara lite till utbakning) |
5 dl | vatten |
1 dl | havredryck |
50 g | jäst |
1 msk | mörk sirap |
1 msk | anis, hel |
1 msk | fänkål, torkad och hel |
1 tsk | salt |
Såhär gör du:
Börja med att mortla fänkål och anis.
Häll vatten och havredryck i en kastrull och värm tills det blir fingervarmt.
Tillsätt kryddorna och sirapen till vätskan och rör om.
Blanda jäst och salt i en bunke och tillsätt en liten skvätt av vätskan och blanda tills det blir jämt. Tillsätt sedan resten av vätskan och blanda. Börja sedan att röra ned lite mjöl i taget medan du fortsätter blanda och arbetar ihop till en fin deg, men spara lite av mjölet.
Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.
Sedan formar vi degen till två bröd, strör lite mjöl över och låter jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250 grader så den är varm när det är dags att grädda!
När bröden jäst klart gräddar du dem i 20 minuter.
Servera med vårt goda havremargarin och ditt favoritpålägg, antingen till frukost eller på julbordet.