
Ingredienser botten: |
|
160 g | digistivekex |
75 g | Carlshamn Havssalt |
Cheesecake |
|
200 g | Växtbaserad ”färskost” |
2 dl | Växtbaserad ”crème fraîche” |
1 1/2 dl | florsocker |
1 msk | vaniljsocker |
1/2 tsk | Mortlad kardemumma |
1 1/2 tsk | Agar agar pulver |
1 1/2 dl | Växtbaserad ”vispgrädde” |
Till servering |
|
Hallonsås | |
färska bär | |
flingsalt |


Så här gör du:
Lägg kexen i en matberedare och mixa till ett fint smul. Tillsätt margarinet och mixa vidare tills du har en smulig massa.
Tryck ut massan i botten på en springform, ca 18 cm bred.
Blanda ”färskost” med ”creme fraiche”, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda till en jämn smet. Ta lite mer än hälften av smeten och häll i en kastrull. Rör ner agar agar pulvret och låt stå 5 min.
Sätt kastrullen på plattan och koka upp blandningen.
Låt sjuda i 2 minuter. Ta bort från plattan, låt svalna ca 10 min och blanda sen med resten av smeten.
Vispa upp ”grädden” och vänd ner den i smeten. Tänk på att smeten inte får vara varm när du vänder i grädden, då smälter grädden. Häll ner smeten i springformen och ställ i kyl i minst 3 timmar. Skär längs med kanten innan du lossar formen.
Toppa cheescaken med hallonsås, goda bär och lite flingsalt.