Växtbaserat

Växtbaserat för alla

 

Carlshamns växtbaserade sortiment är unikt på marknaden. Trots att vi är en förhållandevis liten aktör har vi med en stark marknadsposition, och vi växer hela tiden. Anledningen är enkel – för oss spelar det ingen roll om du är allergiker eller inte, våra produkter är för alla.

Om vi är allergiska reagerar vårt immunförsvar starkt på relativt vanliga och generellt sätt ofarliga ämnen. Det enklaste och bästa sättet att undvika allergi är därför helt enkelt att försöka undvika de ämnen vi reagerar på.

Våra margarin innehåller varken laktos, mjölkprotein, soja eller gluten. De är därmed ett säkert val för dig som är allergiker, känslig för tillsatser eller helt enkelt hellre äter växtbaserat.

Ett veganskt alternativ

Alla våra produkter är fria från ingredienser med animaliskt urpsrung. Detta betyder att produkterna även passar utmärkt för veganer och personer som i sin kost väljer bort livsmedel som innehåller mjölkprodukter eller andra ingredienser med animaliskt urpsrung. Visste du att växtbaserade produkter som margarin i regel har ett mindre koldioxidavtryck samt mindre belastning på naturen än konventionella, animaliska livsmedelsalternativ?

Laktosintolerans

Alla mjölkprodukter innehåller kolhydraten mjölksocker, som även kallas laktos. Att vara laktosintolerant innebär att kroppen saknar enzymet laktas och därför inte kan bryta ned laktos. Istället blir mjölksockret till näring för bakterier som jäser sockret, vilket ger upphov till magknip, gaser och bullrig mage.

4-10% av den vuxna svenska befolkningen beräknas vara laktosintoleranta.

Vi vill att Carlshamn ska vara ett gott alternativ för alla, även för laktosintoleranta. Därför har vi tagit fram en serie med helt växtbaserat margarin.

Mjölkproteinallergi

Komjölk innehåller en rad olika proteiner som kan vara allergiframkallande. De allergiska reaktionerna är väldigt individuella. Vissa får problem med magen, andra med eksem, hosta eller sömnsvårigheter. Mjölkproteinallergi kan även leda till anafylaxi, akut allergisk chock.

Om man har mjölkproteinallergi bör man undvika alla former av mjölkprodukter. Vi vill att Carlshamn ska vara ett gott alternativ för alla, även för mjölkproteinallergiker. Därför har vi tagit fram en serie med helt växtbaserat margarin.

 

 

Källor:
Nordiska näringsrekommendationerna
Livsmedelsverket